Πέμπτη 26 Απριλίου 2007

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ


1H MAH
• Τα λεφτά µας στα Ταµεία
• Σταθερές δουλειές για όλους
• Αξιοπρεπές Εισόδηµα

Εργαζόμενοι - Άνεργοι - Συνταξιούχοι,Η 1Η Μάη, αποτελεί ημέρα μνήμης και αγώνα για τους καταπιεσμένους και αδικημένους του πλανήτη που 121 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγο, συνεχίζουν να παλεύουν για τα ίδια αιτήματα.Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενώνουν τις δυνάμεις τους και τη φωνή τους και βροντοφωνάζουν όλοι μαζί: φτάνει πια η φτώχεια, η αδικία, η καταπίεση, η εκμετάλλευση, η βαρβαρότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, οι πόλεμοι και η τρομοϋστερία, η οικολογική καταστροφή. Παλεύουν για τα άμεσα αιτήματά τους με στόχο την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης.Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους της χώρας μας, πάλι σε δυσμενή θέση, όσον αφορά τα ασφαλιστικά, εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα.Οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, αλλά και οι συνταξιούχοι, βιώνουν τα καθημερινά αδιέξοδα και προβλήματα που δημιουργεί μια μακροχρόνια νεοφιλελεύθερη, αντεργατική πολιτική, η οποία μονομερώς και άδικα παίρνει αποφάσεις και μέτρα που πλήττουν τους αδύνατους και τους φτωχούς, ενώ ευνοούν τους ισχυρούς και τους πλούσιους.Οι απολύσεις αυξάνονται και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα με σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εργαζομένων.Η παιδεία δέχεται ισχυρό πλήγμα από τον πρόσφατο αντιεκπαιδευτικό νόμο που επιχειρεί να υποβαθμίσει την Δωρέαν Δημόσια εκπαίδευση. Οι αγώνες των εργαζομένων και της νέας γενιάς αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται. Ιδιωτικοποιείται ο δημόσιος πλούτος και μέσα από τις ΣΔΙΤ, τις ΔΕΚΟ και τις Δημόσιες Υπηρεσίες, υπονομεύονται δημόσια αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια κ.λπ.Η παρατεταμένη λιτότητα, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός μειώνουν καθημερινά την αγοραστική αξία των μισθών και των ημερομισθίων, κάνοντας τη ζωή μας πιο δύσκολη. Η εισοδηματική πολιτική όχι μόνο δεν προστατεύει τα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο τιμάριθμο.Η οικονομία δεν αντέχει όταν πρόκειται για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική πολιτική, όπως υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, αλλά αντέχει να χορηγεί απλόχερα και γενναιόδωρα κίνητρα, διευκολύνσεις και επιδοτήσεις στους εργοδότες.Παρόμοια προβλήματα είχαμε και στο παρελθόν όμως οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα τους τα αντιπάλεψαν. Ακριβώς το ίδιο κάνουμε και σήμερα που τα προβλήματά μας παίρνουν πολύ πιο οξυμένη μορφή. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ.



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:Αξιοπρεπή διαβίωση για όλους

 Πραγματική και ουσιαστική αύξηση των μισθών και των ημερομισθίων, ώστε να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση με τους μισθούς και τα ημερομίσθια της ΕΕ.

 Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με 1250€ κατώτερο Β.Μ. και χορήγηση των 176€ σε όσους δεν έχουν χορηγηθεί.
 Κατώτερες συντάξεις στα 20 ημερομίσθια, επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού. Φορολογικό σύστημα, το οποίο θα αναδιανέμει το εισόδημα υπέρ του κόσμου της εργασίας, και θα αυξάνει την αγοραστική δύναμη του εργατικού εισοδήματος με αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα 15.000€ και αναδιάταξη των κλιμακίων, μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης.

 Πρόσθετα μέτρα που θα αποτρέπουν τη συρρίκνωση της αγοραστικής αξίας του εργατικού εισοδήματος, όπως ο ουσιαστικός έλεγχος της αισχροκέρδειας, της ακρίβειας, και της ανεξέλεγκτης ανατίμησης των ειδών πρώτης ανάγκης.
 Σεβασμό και ισχυροποίηση των ελεύθερων Σ.Σ.Ε και τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων.
 Μείωση των τραπεζικών επιτοκίων στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:Κοινωνική ασφάλεια για όλους
 Ένα Δημόσιο Κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα μακριά από λογικές ιδιωτικοποίησης με εξασφαλισμένους πόρους και βιωσιμότητα, ασφαλή διαχείριση των αποθεματικών του, συνέπεια στην κρατική χρηματοδότηση, το οποίο θα στοχεύει στην ουσιαστική κοινωνική αποτελεσματικότητά του.
 Κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας και των αντιασφαλιστικών διατάξεων.  Βελτίωση των παροχών του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης,
 Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας για τις ασθενέστερες τάξεις
 Δημιουργία και χρηματοδότηση «κοινωνικού αποθεματικού» για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και στο μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, με πόρους από το κράτος και την ειδική φορολογία του κεφαλαίου και των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
 Εφαρμογή του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών και στο Δημόσιο καθώς και των Επαγγελματικών νόσων και του Εργατικού ατυχήματος.
 Αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας με την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του, την απόκτηση «ασθενοκεντρικού» προσανατολισμού, την αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας. ΚΑΜΙΑ ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:Σταθερή και πλήρη Εργασία για όλους
 Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την αύξηση της απασχόλησης όπως: η σύνδεση της επιδότησης των επενδύσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο δραστικός περιορισμός των απολύσεων, ειδικές πολιτικές για την προώθηση πρόσληψης μακροχρόνιων ανέργων άνω των δύο ετών, φορολογική ελάφρυνση των νέων εργαζόμενων που έχουν μακρά περίοδο ανεργίας, ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΟΑΕΔ και υλοποίηση εξειδικευμένων αναπτυξιακών σχεδίων σε κλάδους και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα ανεργίας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:Εργασιακό βίο με δικαιώματα για όλους
 Κανείς διαχωρισμός μεταξύ των νέων και παλιών εργαζομένων.
 Mείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών και ελαστικές μορφές απασχόλησης
 Ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων αορίστου χρόνου και των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
 Στήριξη της σύμβασης αορίστου χρόνου – δραστικός περιορισμός υπεργολαβιών. Kατάργηση των αντεργατικών εξαιρέσεων του ΠΔ 164/04, κατάργηση των αντεργατικών νόμων 3385/05 για τα χρονικά όρια εργασίας και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, 3429/06 για τις ΔΕΚΟ και 3385/05 για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Aποκλείουμε σε κάθε περίπτωση να θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, έχουμε ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με τις διατάξεις του Ν3429/06 και τους διαχωρισμούς εργαζομένων.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:Διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων για όλους
 Δραστικό περιορισμό των ελαστικών μορφών εργασίας. Κατάργηση ενοικιαζόμενης εργασίας.
 Eνίσχυση των δικαιωμάτων των ευέλικτα απασχολούμενων  Καθιέρωση εξ ολοκλήρου της ευθύνης για τους εργοδότες (χρήστες και εργολάβους) στην περίπτωση των υπεργολαβιών.
 Eφαρμογή του δικαίου της χώρας παροχής της εργασίας, (όχι στην Οδηγία Μπολκενστάϊν). Εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία για τη σύμβαση ορισμένου χρόνου και την άμεση τακτοποίηση των συμβασιούχων,
 Αυστηρή εφαρμογή της εργατικής Νομοθεσίας. Ουσιαστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:Κοινωνικά δικαιώματα και εργασία χωρίς διακρίσεις
 Nομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μέριμνα για τα ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.
 Iσότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, λήψη μέτρων για την προστασία της μητρότητας, δημιουργία κέντρων εξωσχολικής πρωτοβουλίας, επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου, ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων.
 Αναβάθμιση του Δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης – χρηματοδότηση με 5% του ΑΕΠ –όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 – κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου πλαισίου.  Πολιτικές και δράσεις ενθάρρυνσης της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτιση με όρους που καλύπτουν τις εργατικές και όχι τις εργοδοτικές ανάγκες.
 Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, ένταση των ελέγχων εφαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
 Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να κατοχυρώνεται και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και υπογραφής Σ.Σ.Ε. με βάση και τη νέα ρύθμιση του Συντάγματος.Απαιτούµε να µην προωθηθεί η Πράσινη Βίβλος που επιχειρεί να προσαρµόσει το εργατικό δίκαιο στα εργοδοτικά συµφέροντα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:Τα λεφτά μας στα Ταμεία
Τα Δομημένα Ομόλογα έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία. Σε μια περίοδο που επιχειρούνται αμφισβητήσεις των βασικών και αδιαπραγμάτευτων όρων της κοινωνικής ασφάλισης, όπως όρια ηλικίας και ποσοστά σύνταξης, αποκαλύπτεται το τεράστιο σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα, τα οποία προκαλούν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Επειδή τίποτα δεν έγινε τυχαία και αυθόρμητα και επειδή είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση τα γνώριζε όλα, γι’ αυτό οι ευθύνες για τις ζημιές των ταμείων ανήκουν πολιτικά σ’ αυτήν. Για το λόγο αυτό υποχρεούται να πάρει πίσω τα συγκεκριμένα δομημένα ομόλογα και να καταβάλει στα Ταμεία τα λεφτά που διατέθηκαν προσαυξημένα με τους νόμιμους τόκους.Ταυτόχρονα το συνδικαλιστικό κίνημα αξιώνει την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει γίνει διαχρονικά στα ασφαλιστικά μας ταμεία είτε από την υποχρεωτική κρατική διαχείριση με τις άτοκες ή χαμηλότοκες καταθέσεις στην Τράπεζα Ελλάδος, είτε από πρακτικές χρησιμοποίησης των αποθεματικών στις χρηματιστηριακές επενδύσεις τη δεκαετία του ‘90.Απαιτούμε επίσης να αλλάξει ριζικά όλο το πλαίσιο επενδυτικής συμπεριφοράς ελέγχου, εποπτείας και ορισμού διοικήσεων με τρόπο που να διασφαλίζεται η ασφαλής διαχείριση των αποθεματικών και να ενισχύεται ο ρόλος των εργαζομένων.Τα λεφτά των ταμείων είναι ιερά, είναι το μέλλον και η εξασφάλιση της σύνταξης μας. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να υπονομεύσει και να ακυρώσει τη συνταξιοδοτική μας προοπτική. Για αυτό το πανεργατικό αίτημα είναι η ΑΜΕΣΗ επιστροφή των χρημάτων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η απόδοση όλων των πόρων που τους αναλογούν.Να αποκατασταθεί τώρα η ζημιά που προκλήθηκε στα Ταμεία και να ενισχυθεί η οικονομική βιωσιμότητα και προοπτική τους.Με μια φωνή, με μια γροθιά, απαντούμε: Να ’ρθουν πίσω τώρα τα ΛΕΦΤΑ!!
Τα Ταµεία µας, η Δουλειά µας, η Ζωή µας είναι αδιαπραγµάτευτα.

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ!!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ.

Τρίτη 24 Απριλίου 2007

1η Μάη 2007: ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ




Όλοι στη συγκέντρωση που συνδιοργανώνουμε με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου την ΤΡΙΤΗ 1η του ΜΑΗ 2007 στις 10 το πρωί στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2007 ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ



Η επέτειος της Πρωτομαγιάς βρίσκει τους εργαζόμενους μπροστά σε νέες προκλήσεις: Η Κυβέρνηση αφού με διαδοχικά μέτρα συρρικνώνει τα εισοδήματα και τα δικαιώματά μας: («αυξήσεις» μισθών κάτω του πληθωρισμού, ουσιαστική κατάργηση του ΑΣΕΠ, άνοιγμα του ασφαλιστικού, ελαστικοποίηση των εργασιακών μας σχέσεων), με συντονισμένο σχέδιο κλέβει τα λεφτά των Ταμείων μας. Με τις διορισμένες διοικήσεις τους, την υψηλή εποπτεία των αρμόδιων Υπουργείων, εκατομμύρια Ευρώ από τα αποθεματικά μας έκαναν φτερά στις τσέπες επιτηδείων. Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, έχει προκηρύξει 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ κινητοποίηση για την 1η του Μάη και καλεί τα σωματεία μέλη του να κινητοποιήσουν, όλους τους συναδέλφους για την επιτυχία τους.

Παλεύουμε για:

Ø να επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα των Ταμείων μας

Ø αύξηση χρηματοδότησης Παιδείας και Υγείας.

Ø να σταματήσει η πολύχρονη λιτότητα

Ø να σταματήσει η υποβάθμιση και η ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων υπηρεσιών

Ø να απαντηθεί το αίτημά μας για Βαρέα και Ανθυγιεινά

Ø να συζητηθεί το νέο μισθολόγιο

Ø να μην ανατραπούν οι εργασιακές μας σχέσεις και οι ασφαλιστικές μας κατακτήσεις

Καλούμε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των μελών μας την ΠΕΜΠΤΗ 26 Απριλίου 2007 και ώρα 7.30μμ στο Εργατικό Κέντρο, για συντονισμό των ενεργειών μας για την επιτυχία της ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ της Πρωτομαγιάς στις 10ΠΜ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και της 24ωρης ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 15 του Μάη 2007. Η παρουσία όλων των μελών των ΔΣ είναι απολύτως απαραίτητη και με ευθύνη των Προέδρων των σωματείων, πρέπει να ειδοποιηθούν όλοι.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Γ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΤΖΙΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΓΚΩΝΑΚΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΔΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Forum εθελοντισμού

ΓΕΝΙΚΑ:
Διοργανωτής: Ν. Τμ. ΑΔΕΔΥ, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου
Χρόνος: 28 Σεπτέμβρη 2006
Τόπος: Πολύκεντρο Νεολαίας και είσοδος κτιρίου Ανδρόγεω
Στόχοι:· Εθελοντισμός: Το κίνημα, οι δυσκολίες, οι επιτυχίες, οι ανάγκες οι νέες προοπτικές· Γνωριμία των εθελοντικών δράσεων στο Νομό· Παρουσίαση των δράσεων των διαφόρων ομάδων και των Φορέων· Ενίσχυση της εθελοντικής δράσης· Συντονισμός· Δημιουργία νέων εθελοντικών δράσεων .

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:
· Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όλους τους εμπλεκόμενους·
Δελτίο Τύπου για εκδήλωση
· Αφίσα
· Διαμόρφωση του χώρου για την παρουσίαση των δράσεων σε πίνακες ανακοινώσεων και τραπέζια
· Χαιρετισμοί και κεντρική ομιλία
· 5λεπτη παρουσίαση κάθε συμμετέχοντος
· Ομιλία για τον εθελοντισμό
· Στρογγυλό τραπέζι για το συντονισμό και την ενίσχυση του εθελοντισμού στο Νομό· Μουσική ή θεατρική παρουσίαση για τον εθελοντισμό

ΕΤΣΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΑ 28/09/2006:

"Φόρουμ εθελοντισμού στο Ηράκλειο (28 και 29 /09/2006)
Φόρουμ εθελοντισμού πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Πολύκεντρο Νεολαίας Ηρακλείου. Η εκδήλωση οργανώνεται από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου. Στόχος της είναι να προβληθούν οι Σύλλογοι που προσφέρουν εθελοντικό εργο και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ τους. Η ανάγκη εδραίωσης και διεύρυνσης του κινήματος του εθελοντισμού στην πόλη μας, μπορεί να δώσει μια νέα διάσταση στη ζωή της και να συνδράμει στην ανάπτυξη συλλογικής συνείδησης ικανής να ενισχύσει τον κοινωνικό της ιστό.
Το σημερινό πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
18.00: Εγγραφές
18.30: Καλωσόρισμα από τον Εκπρόσωπο των διοργανωτών Μ. Αλεξάκη
18.40: Χαιρετισμός από το δήμαρχο Ηρακλείου Γ. Κουράκη
18.50: Παρουσίαση του προγράμματος από τον Ν. Μετζίνη
19.00: Εθελοντισμός το κίνημα, δυσκολίες από την Κίτσα Βασιλειάδου
19.15: Εμπειρίες ομάδων εθελοντών από την Κάββαλου Μαρία
19.30: Λειτουργία δικτύου εθελοντισμού , Καφετζάκης Βασίλης
19.40: Προσβασιμότητα ΑμΕΑ στην πόλη του Ηρακλείου, Παχιαδάκης Κωνσταντίνος
19.50: Προβλήματα ΑμΕΑ , σχεσεις με την Πολιτεία, Σπύρου Γιώργος
20.00: Συζήτηση τοποθετήσεις - παρουσιάσεις των Εθελοντικών Συλλόγων - Ξενάγηση στα περίπτερα.
21.30: Κλείσιμο της πρώτης ημέρας".

.......................................................................
1o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το Γενάρη του 2006, η Κρήτη ήταν στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων για το ρατσιστικό έγκλημα στο Ρέθυμνο. Ήταν στο στόμα όλων για τα δυο κυνηγητά Αλβανών και άλλων μεταναστών εδώ δίπλα, στο κέντρο της πόλης, μπροστά στα μάτια όλων μας. Και τότε αναρωτηθήκαμε:· είναι αυτή η πραγματική εικόνα του νησιού μας, της Κοινωνίας μας;· Όλοι εμείς διακατεχόμαστε από ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα;· Όλοι εμείς, αδιαφορούμε για το αυγό του φιδιού που ετοιμάζεται να σπάσει και να γεννήσει το φίδι του ρατσισμού;· Στα σχολεία μας τι γίνεται για την αντιμετώπιση του φαινόμενου;· Τι υπηρεσίες και με ποιον τρόπο τις δίνουμε στους μετανάστες μας;· Η τοπική Αυτοδιοίκηση τι κάνει, τι πρωτοβουλίες έχει πάρει , τι σχεδιάζει;· Αλήθεια τι ξέρουμε για τους μετανάστες που ζουν δίπλα μας;· Πως μπορούμε να δράσουμε και να βγάλουμε στην επιφάνεια την πραγματική εικόνα της Κοινωνίας μας απέναντι στο φαινόμενο;
Η πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, βρήκε πολύ εύκολα ανταπόκριση σχεδόν από το σύνολο των Φορέων του Νομού μας. Οι υπόλοιποι, Φορείς και συλλογικότητες με διαφορετικές πολιτικές και συνδικαλιστικές αναφορές προχωρήσαμε. Είχαμε βέβαια στα υπέρ μας, τη μεγάλη εμπειρία της κοινής δράσης σε πολλά ζητήματα. Είχαμε και έχουμε κατοχυρώσει το σεβασμό στη διαφορετικότητα της άποψης, αναγκαία πιστεύω προϋπόθεση για το σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου, του ξένου, του Μετανάστη. Και προχωρήσαμε σχεδόν ψηλαφιστά για να καταστρώσουμε ένα σχέδιο δράσης και παρεμβάσεων.
Στόχοι μας ήταν και είναι:·
Ενημέρωση: Να ενημερώσουμε την Ηρακλειώτικη Κοινωνία για το άγος του ρατσισμού και της Ξενοφοβίας.
· Εκπαίδευση: Με κατάλληλες παιδαγωγικά προτάσεις να ευαισθητοποιήσουμε τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές πάνω στο φαινόμενο και να προλάβουμε στη ρίζα τους τέτοια φαινόμενα.
· Δημιουργία θεσμών: Προσπάθεια για δημιουργία Παρατηρητηρίου ενάντια στο ρατσισμό και τη Ξενοφοβία, όπου θα καταγράφονται και θα καταγγέλλονται τέτοια φαινόμενα.· Στήριξη Μεταναστών: Νομική, συνδικαλιστική και πολιτική στήριξη σε μετανάστες σε περιπτώσεις παραβίασης δικαιωμάτων τους.Για την επίτευξη αυτών των στόχων προγραμματίσαμε και οργανώσαμε μια σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων το πρώτο 6μηνο του 2006, που αποκορύφωμά τους είναι το σημερινό Φεστιβάλ:
  • Διοργανώσαμε 2ωρο αντιρατσιστικό πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία του Νομού, με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό και σχετική βιβλιογραφία, βοήθημα των εκπαιδευτικών.
  • Εκδώσαμε σχετικό Φυλλάδιο και αφίσα, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.
  • Διοργανώσαμε αντιρατσιστική εκδήλωση –συζήτηση στην αίθουσα Ανδρόγεω, Με ομιλητή τον Σκεύο Παπαιωάννου, κοινωνιολόγο.
  • Ξεκινήσαμε τη Δημιουργία μόνιμου Παρατηρητηρίου και Φόρουμ Μεταναστών, για ενημέρωση, στήριξη, αλλά και καταγγελίες ρατσιστικών φαινόμενων
  • Σε συνεργασία με το Σύλλογο εργαζομένων του ΠΠΓΝΗ, και τη διοίκησή του, προβήκαμε στην ιατρική εξέταση (πνευμονολογική, καρδιολογική, οδοντιατρική), και παραπομπή όπου χρειαζόταν 150 και πάνω μαθητών του 1ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
  • Καταγράψαμε προβλήματα στις διαδικασίες νομιμοποίησης και κάναμε παρέμβαση σε Δήμους για το ξεπέρασμα των δυσλειτουργιών.

Πάνω από όλα ανακαλύψαμε την ποικιλομορφία των ίδιων των χιλιάδων Μεταναστών και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους, χωρίς πρόθεση πατροναρίσματος, τους γνωρίσαμε και μας γνώρισαν.Η Ηρακλειώτικη Κοινωνία δείχνει για άλλη μια φορά, ότι δεν μένει θεατής αλλά συνδιαμορφώνει τα πράγματα. Είμαστε όλοι εδώ, σε ένα Φεστιβάλ τριήμερο, καθρέπτη των παρεμβάσεών μας αλλά και των προθέσεών μας. Γιατί δεν θα σταματήσουμε. Θεωρούμε ότι η παρέμβασή μας για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει συνέχεια και να επεκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ένα φεστιβάλ, που το είδαμε σαν μια ευκαιρία συνάντησης με τους ανθρώπους, τον πολιτισμό τους, τις γεύσεις τους, τα όνειρά τους. Γιατί η τέχνη εκφράζει τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από φυλή, καταγωγή και θρησκεία και μας τα κάνει κατανοητά.Οι ισχυροί του κόσμου, θέλουν μια παγκοσμιοποίηση των αγορών. Εμείς θέλουμε μια επαφή των πολιτισμών. Θέλουν ελεύθερα σύνορα μόνο για τα προϊόντα και τα κέρδη τους. Εμείς θέλουμε ανοιχτά σύνορα για τους ανθρώπους και τα όνειρά τους. Θέλουν τα κράτη να υψώσουν τείχη που να χωρίζουν. Εμείς θέλουμε τα σύνορα να είναι σημεία που ενώνουν. Θέλουν μισθωτούς σκλάβους σε μαύρη εργασία χωρίς δικαιώματα. Θέλουμε εργαζόμενους Έλληνες και ξένους, με ασφαλιστικά κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Θέλουν ένα κόσμο γκρίζο, καλωδιωμένο και ελεγχόμενο. Θέλουμε έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους, πολύχρωμους ξεχωριστούς και ίσους. Για τούτο τον κόσμο παλεύουμε γιατί συνεχίζουμε να πιστεύουμε, ότι η ιστορία δεν τελείωσε. Γιατί τα δικά μας όνειρα πρέπει να γίνουν ο εφιάλτης τους.. Το τριήμερο τούτο (1,2 ΚΑΙ 3 Ιούνη 2006) με τις μουσικές μας, τις συζητήσεις μας, την επαφή την ανθρώπινη, κάναμε ένα ακόμα βήμα συνύπαρξης και ας προγραμματίσουμε τις επόμενες παρεμβάσεις μας.


Κίνηση ενάντια στην ξενοφοβίακαι το ρατσισμό
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ1ου ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Πάρκο ΓεωργιάδηΗράκλειο(Στο Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν περίπτεραΦορέων και Ομάδων Μεταναστών)
Πέμπτη 1 Ιουνίου 2006 :
8μμ: Πανηγυρική Έναρξη : Χαιρετισμοί, ομιλίες, προβολή ταινίας
9MM:«Κάτω από τον ήλιο της αγάπης όλοι μαζί» Δρώμενο της Δ΄τάξης του 5ου Δημ. Σχολείου Ηρακλείου. Βάνα Μυρωνάκη ΕμψυχώτριαΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΜΕ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΜΕ
ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ:ΧΝΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ –ΛΥΡΑ
ΜΠΑΤΖΑΚΗΣ ΜΗΝΑΣ –ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΜΥΡΩΝ –ΛΑΟΥΤΟ
1ΠΑΣΠΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΟ 2ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΑΚΗΣ ΝΩΝΤΑΣ –ΛΑΟΥΤΟ3ΚΑΡΑΝΤΖΗ ΕΛΕΝΑ –ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Παρασκευή 2 Ιουνίου 2006:
8μμ: Συζήτηση για δικαιώματα μεταναστών(Συντονιστής Γ. Σαχίνης)9.30μμ:ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ)ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΑΡΑΒΕΣROB (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)ΛΟΥΛ (ΓΑΛΛΙΑ)ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΠΟ ΣΥΡΙΑΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
Σάββατο 3 Ιουνίου 2006:
5μμ -8μμ : ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑPROZAKΚΥΡΩΣΙΣΔΙΑΦΥΓΗΖΕΓΡΙΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣDJ B-DIGITAL
8μμ-9.30μμ Συζήτηση για χώρους λατρείας Μεταναστών (Συντονιστής : Ηρακλής Γαλανάκης)
9.30μμ :ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣΣΤΙΧΟΙΜΑSPECIAL DASK

Δευτέρα 23 Απριλίου 2007

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ


Τρίωρη στάση εργασίας (22/03/2007) και 24ωρη απεργία (28/03/2007)
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,
Η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ, προκηρύσσει στάση εργασίας στήριξης του αγώνα των φοιτητών και της Εκπαιδευτικής Κοινότητας στις 22 Μάρτη τις 3 τελευταίες ώρες του πρωϊνού και τις 3 πρώτες του απογευματινού εργασιακού ωραρίου. Καλεί τους εργαζόμενους Δημοσίους Υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σε όλες τις πόλεις, ενάντια στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και για την ανατροπή των πολιτικών επιλογών της για την Παιδεία. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο απέναντι στην κλιμακούμενη νεοφιλελεύθερη στρατηγική, την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, που :
1. Με την πολιτική μισθών όπου η αμοιβή στο δημόσιο στηρίζεται κατά 40% στα επιδόματα, οι βασικοί μισθοί είναι καθηλωμένοι και το σύνολο των αποδοχών προσεγγίζει το 50% στην απόκλιση από το Μ.Ο. της Ευρωζώνης,
2. Με την πολιτική στις εργασιακές σχέσεις όπου οι πολλές ταχύτητες (συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κλπ) με συστηματικό τρόπο επεκτείνονται στο 30% των απασχολούμενων και προωθούν με ταχύτητα τη διάσπαση και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων,
3. Με την υποχρηματοδότηση και τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα της παιδείας και της υγείας, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών (που είναι και το διακύβευμα της συνταγματικής αναθεώρησης) επιβαρύνονται εκ νέου οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί,
4. Με την αθέτηση των δεσμεύσεων για το Μισθολόγιο, τα Β.Α.Ε., την απουσία μέτρων κοινωνικής υποστήριξης της θέσης των εργαζομένων, την κατάσταση κομματισμού, αναξιοκρατίας, ιδιωτικοποιήσεων (ΣΔΙΤ κλπ) απαξιώνεται η Δημόσια Διοίκηση, το ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα οι δημόσιες – κοινωνικές υπηρεσίες,
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ,
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.
ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΚΑΙ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ
για τα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά δίκαια των εργαζομένων στο Δημόσιο, ευρύτερα των νέων και του συνόλου των εργαζομένων. ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ.
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2006: ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ:
Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ,Νίκος Μεντζίνης,
δήλωσε για την κατάθεση του Προϋπολογισμού της ΝΔ:«Προϋπολογισμός:Λιτότητας: Γιατί περιορίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων μειώνοντας σε απόλυτες τιμές το εισόδημά τους (πχ: με την μη αύξηση του αφορολόγητου, η “αύξηση” του 2,3 %, θα επιφέρει χώρια, από τις απώλειες λόγω τιμαρίθμου και απώλειες από αύξηση της φορολογίας. Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι θα έχουν πραγματική ονομαστική αύξηση.Ανεργίας: Μειώνοντας τις δημόσιες επενδύσεις ουσιαστικά μειώνονται οι θέσεις εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς όρια και έλεγχο στη δράση του μετακομίζει πλέον σε εργασιακούς παραδείσους στα Βαλκάνια.Φτώχειας: Η αύξηση των τιμών, του ΦΠΑ κατά 1% και η ασύδοτη δράση των μεγάλων επιχειρήσεων λόγω της ανυπαρξίας ελέγχου.Αντιαναπτυξιακός: Χωρίς όραμα για την ανάπτυξη της χώρας, με περιοριστική πολιτική που μειώνει την κατανάλωση, με περιορισμούς των δημοσιών επενδύσεων, βαδίζουμε προς τη μείωση της ανάπτυξης. Μάλιστα όταν λήξη και η ώθηση που έδιναν τα Ολυμπιακά έργα αυτή θα γίνει πιο εμφανής.Άδικος: Την ίδια στιγμή που ωθεί στη φτώχεια και στην περιθωριοποίηση μεγάλα κομμάτια του λαού μας, ( μόλις σήμερα, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 2 στα 10 νοικοκυριά , ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, απαλλάσσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από φόρους και τους χορηγεί κίνητρα).Αντιεκπαιδευτικός: Μειώνει τα ποσά για την Παιδεία από το 3,5% στο 3,1%Δεν έχουν δικαιολογία. Λάθη της Κυβέρνησης της ΝΔ, πως φτάσαμε εδώ:1)Απογραφή, που οδήγησε στον πλήρη έλεγχο των οικονομικών μέτρων, από την Ε.Ε2) Ανυπαρξία και διάλυση εισπρακτικών μηχανισμών (βλέπε ΣΔΟΕ)3) Έλλειψη οράματος για την ανάπτυξη της χώρας4) Διόγκωση αμυντικών δαπανών, βλέπε: Αγορά F16 από ΗΠΑΆλλος δρόμος, οι εργαζόμενοι προτείνουν:1)Να πληρώσουν οι έχοντες. Αντί για 25% , που χαρίζει τους μετόχους μεγάλων επιχειρηματιών στα διανεμόμενα κέρδη που ούτε επενδύονται, ούτε δημιουργούν θέσεις εργασίας, να μειωθεί αυτή η απαλλαγή.2) Να κυνηγηθεί η φοροδιαφυγή, με την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης3) Να ενισχυθεί η κατανάλωση με αυξήσεις πάνω από τα όρια του πληθωρισμού.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006
Όλοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ στην αντιπολεμική συγκέντρωση που διοργάνωσαν το ΕΚΗ, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, ο Δήμος Ηρακλείου, Η Νομαρχία Ηρακλείου, η ΟΕΒΝΗ, Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου,ΕκφράζουμεΤην πλήρη αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη σφαγή του Λιβανικού και Παλιστινιακού λαού από τις επιθέσεις των Ισραηλινών. Που καταργούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρώπινων αξιών. Αντιτασσόμαστε σε τούτα τα σχέδια και ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια των ενεργών πολιτών όλου του κόσμου για την καταπολέμηση της αυθαιρεσίας, το σταμάτημα του πολέμου και την επικράτηση μιας δίκαιης ειρήνης.ΑρνούμαστεΤην επίλυση των όποιων διαφορών με πολεμικές επιχειρήσεις. Την συστηματική καταστροφή των υποδομών των Παλαιστινίων και του Λιβάνου. Την προσφυγιά ενός ολόκληρου λαού.ΚαταγγέλλουμεΤη στήριξη τούτων των πολεμικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ και την ένοχη σιωπή της Ε.Ε και της ελληνικής Κυβέρνησης.Αγωνιζόμαστε και ζητάμε· Το άμεσο σταμάτημα του πολέμου· Την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων και των Ισραηλινών στρατιωτών· Την Ευρώπη που θα πρωταγωνιστεί για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και που θα παρέμβει αποφασιστικά για το σταμάτημα της άνανδρης δολοφονικής επίθεσης των Ισραηλινών· Την ελληνική Κυβέρνηση που θα πάρει τις πρωτοβουλίες για το σταμάτημα της ανθρωπιστικής καταστροφής και δεν θα παραχωρήσει καμιά βάση για την εξυπηρέτηση των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.· ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ· ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ



ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

Η Ε.Γ της ΑΔΕΔΥ, εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με πολλούς νεκρούς και τραγικές συνέπειες για το σύνολο του Παλαιστινιακού πληθυσμού της περιοχής, και συλλήψεις μεγάλου αριθμού βουλευτών και υπουργών της Παλαιστινιακής Αρχής. Σε καμία περίπτωση οι ενέργειες αυτές δεν δικαιολογούνται από την απαγωγή και ομηρία του Ισραηλινού στρατιώτη, την ώρα μάλιστα που καταβάλλονταν διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.Καταδικάζουμε επίσης την ολοκληρωτική επίθεση που έχει εξαπολυθεί εναντίον του ανεξάρτητου κράτους του Λιβάνου και την συστηματική καταστροφή των υποδομών του, οδηγώντας έναν ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση και την προσφυγιά.Καλούμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στο Λίβανο και να προχωρήσει στην άρση του αποκλεισμού της, ενέργειες που παραβιάζουν βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο.Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένου και των Ισραηλινών στρατιωτών.Η πολιτική της στήριξης αυτών των ενεργειών από τις ΗΠΑ και η στάση αναμονής που τηρεί η Ε.Ε και η Κυβέρνηση της ΝΔ, οδηγούν στην κλιμάκωση και στο γενικευμένο πόλεμο στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα των Παλαιστινίων και να καταδικάσουν τις Ισραηλινές επιθέσεις. Τους καλούμε να συμμετέχουν ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ που διοργανώνουμε σε συνεργασία με του άλλους Φορείς του Νομού τη ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 8ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.


24ωρη Απεργία Πέμπτη 22 Ιουνίου 2006

Η Μόρφωση είναι δικαίωμαΗ σταθερή εργασία είναι ανάγκηΟ αγώνας είναι καθήκονΟ αγώνας που εδώ και ένα μήνα δίνουν οι φοιτητές, συγκλονίζει όλη τη χώρα. Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και του τόπου. Η νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση», της Κυβέρνησης, ουσιαστικά απορυθμίζει τα Πανεπιστήμια και ανοίγει την κερκόπορτα στις δυνάμεις της αγοράς.Την ίδια στιγμή και οι εργαζόμενοι (Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) υφίστανται παρόμοιες επιθέσεις στα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα και οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και τη φτώχεια. Ο αγώνας των Φοιτητών, είναι αγώνας όλων μας. Αγώνας ολόκληρης της Κοινωνίας που θα κληθεί να επωμισθεί τα βάρη των αλλαγών, που προωθεί η Κυβέρνηση.Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, καλεί τους εργαζόμενους του Νομού μας σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 22 του Ιούνη και στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια.


Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ συμπαραστέκεται στον αγώνα των Φοιτητών που αγωνίζονται να ανατρέψουν την Κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μια πολιτική νεοφιλελεύθερη και συντηρητική. Μια πολιτική που στόχο έχει το φοιτητικό άσυλο και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η Παιδεία, ειδικότερα η ανώτερη και ανώτατη, αποτελεί δικαίωμα για όλους τους πολίτες και πρέπει να παρέχεται από το κράτος και αποκλειστικά από αυτό.Την ίδια στιγμή που προωθούνται οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της Αξιολόγησης, ταυτόχρονα δρομολογούνται αντεργατικές – αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εργασίας (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και μονιμοποίησης, απελευθέρωσης απολύσεων, άνοιγμα ασφαλιστικού, συμπίεση μισθών προς τα κάτω κ.α.), αφού η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί το χώρο διαμόρφωσης του μελλοντικού εργαζόμενου με τα χαρακτηριστικά του υποταγμένου, του ευέλικτου, ανταγωνιστικού, χωρίς συλλογικά δικαιώματα. Στην εκπαίδευση το Υπουργείο προχωρά την πολιτική της απαξίωσης του πτυχίου, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, της «κολλεγιοποιήσης» των Πανεπιστημίων, της πειθάρχησης του φοιτητικού κινήματος, της λειτουργίας των ιδρυμάτων με βάση τη λογική της αγοράς.Είναι σαφές ότι τελικά οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα επωμιστούν το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας.Γι’ αυτό καλούμε:Τις δυνάμεις της εργασίας, όσους θίγονται από αυτή τη πολιτική σε μία αγωνιστική κατεύθυνση ανατροπής των αντιεκπαιδευτικών και αντιεργατικών νόμων και κατοχύρωσης όσων μας ανήκουνΣε κοινή δράση όλες τις συνιστώσες του κινήματος που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μαζικού φοιτητικού κινήματος που θα είναι έτοιμο να δώσει αυτή τη μάχη καθημερινά για να μην περάσουν όλα αυτάΜαζική συμμετοχή στην πορεία την Πέμπτη 15 Ιούνη, 12μμ στα Λιοντάρια
ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΜΑΗ 2006
Συνάδελφοι, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε για τις 10 του ΜΑΗ 2006, 24ωρη απεργία με αιτήματα ενάντια:
Ø στην λιτότητα
Ø την ακρίβεια
Ø τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων
Ø τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις
Ø την άδικη φορολογία

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Ø ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Ø ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Ø ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ Β.Α.ΕΣας καλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας για την ΑΠΕΡΓΙΑ και να διακινήσετε το απεργιακό υλικό που θα βρίσκεται στο Εργατικό Κέντρο. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 10 ΠΜ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
4ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι πραγματοποιείται στην Αθήνα από 4-7 του Μάη το 4ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ. Μια προσπάθεια συνάντησης και διαλόγου εργατικών και πολιτικών δυνάμεων, που αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό. Στην Επιτροπή διοργάνωσης συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΣΕΕ, εργατικά Κέντρα, Νομαρχιακά Τμήματα, σωματεία, κόμματα. Σε τοπικό επίπεδο λειτουργεί εδώ και καιρό αντίστοιχη επιτροπή που θα αποστείλει στην Αθήνα και αντιπροσώπους και θέσεις για διάλογο.
Καλούμε λοιπόν όλα τα σωματεία της ΑΔΕΔΥ, την ΠΕΜΠΤΗ 13/04/2006 και ώρα 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για να οργανώσουμε την παρουσία μας στο 4ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ, που θα γίνει στην Αθήνα από 4-7 του Μάη 2006. Η παρουσία των Διοικητικών σας Συμβουλίων, είναι απαραίτητη, γιατί θα γίνει ενημέρωση και για άλλες πρωτοβουλίες και εξελίξεις στο χώρο μας.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Τελικά το «κεντρώο» προσωπείο της ΝΔ, έπεσε κι άφησε να φανεί το αυθεντικό της πρόσωπο. Το πρόσωπο μιας νεοδεξιάς, που όταν στριμώχνεται πολιτικά δεν διστάζει να εξαπολύσει τα ΜΑΤ (βλέπε συγκεντρώσεις τραπεζοϋπαλλήλων), ή με τον κομματικό της μηχανισμό να βάλλει την μια κοινωνική τάξη να κτυπήσει την άλλη (βλέπε γεγονότα στο λιμάνι του Ηρακλείου) ή να επιστρατεύσει πολιτικά τα μέλη της ΠΝΟ.
Οι προεκλογικές κορώνες του κου Καραμανλή που υποσχόταν διάλογο και κοινωνική συναίνεση, έριχνε γέφυρες στην παραδοσιακή αριστερά, και τοποθετούσε το κόμμα του στον κεντρώο χώρο, αποδείχτηκαν όπως και οι άλλες του υποσχέσεις, φρούδες ελπίδες και κενό γράμμα. Έχοντας ταυτιστεί απόλυτα με το επιχειρηματικό και τραπεζικό κεφάλαιο, έχοντας επιλέξει να εφαρμόσει μια μονεταριστική πολιτική, ενάντια στους εργαζόμενους, τα περιθώρια των πολιτικών που έχει στη διάθεσή του στενεύουν.
Επιλέγοντας οικονομικές πολιτικές που ξεκινούν από την περιβόητη απογραφή, την επιτροπεία της ΕΕ, την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%, την ελαστικοποίηση ωραρίου και υπερωριών, την ουσιαστική μείωση των μισθών, με «αυξήσεις» κάτω του πληθωρισμού, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση του κράτους πρόνοιας και το ψαλίδισμα των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων μας, ουσιαστικά οδηγεί τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, όλους τους εργαζόμενους στα όρια της φτώχειας και της περιθωριοποίησης.
Τούτη η πολιτική δεν μπορεί να κρυφτεί και να καλλωπιστεί. Τούτη η οικονομική πολιτική και η πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ, δεν αφήνει διεξόδους και ελπίδες στο λαό μας. Απομονώνει τη χώρα μας, οδηγεί το λαό μας στο περιθώριο. Χρειάζεται πολιτική δράση, χρειάζεται αλληλεγγύη, χρειάζεται ενωτικές πρωτοβουλίες, χρειάζεται ανατροπή. Και η ανατροπή της πολιτικής της θα προέλθει από την ενωτική δράση των συνδικάτων, των εργαζομένων που θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρος την ιδιώτευση και την απόσυρση, και να αναλάβουν δράση. Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν περίτρανα πως όταν δεν υπάρχει πολιτικό σκεπτικό, είναι εύκολο κάποιες κοινωνικές ομάδες να συρθούν και να παίξουν άθελά τους το «Δούρειο ίππο» της Κυβέρνησης. Καθήκον όλων μας είναι να ξαναδημιουργήσουμε την αναγκαία αλληλεγγύη, να αναζωπυρώσουμε την ταξική ενότητα και από κοινού να δράσουμε και να ανατρέψουμε τούτη την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. Χτες ήταν οι τραπεζοϋπάλληλοι, σήμερα οι λιμενεργάτες, αύριο οι ΔΕΚΟ, μεθαύριο όλοι μας. Η συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους που απεργούν και αγωνίζονται για τα αιτήματά τους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των απεργών και την ανατροπή της Κυβερνητικής πολιτικής.
Αλληλεγγύη στους απεργούς!!
Ενότητα
Αγώνας μέχρι την δικαίωση
Κάτω τα χέρια από τα κοινωνικά και
εργασιακά μας δικαιώματα.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟ (22/02/2006)
Η ΕΓ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλει την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων μελών της ΠΝΟ. Η Κυβέρνηση, αφού προσπάθησε να βάλει σε αντιπαράθεση τους αγρότες με τους εργαζόμενους ναυτικούς , χρησιμοποιώντας τον κομματικό της μηχανισμό , κατάφυγε στο αντιδημοκρατικό και έωλο νομικά μέτρο της επιστράτευσης. Ο αγώνας των εργαζομένων ναυτικών, είναι αγώνας ΟΛΩΝ μας. Το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, καλεί ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ, να καταδικάσουν με ανακοινώσεις τους το μέτρο και ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 6ΜΜ. ΚΑΛΟΥΜΕ τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ (ΟΠΑΔ) 21/12/2005


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας Κρήτης, από Δημοσίους Υπαλλήλους του Νομού μας που διαμαρτύρονταν για την επί 20 μήνες μονομερή διακοπή των συμβάσεων των ιατρών του Νομού με τον ΟΠΑΔ( οργανισμό περίθαλψης ασφαλισμένων του Δημοσίου). Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης, πλήττουν οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και υπηρεσιακά τους Δημοσίους Υπαλλήλους. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της κατάληψής μας με τον Σύμβουλο του Περιφερειάρχη κο Σακκαδάκη και σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΠΑΔ, προέκυψαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
1. Να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που προβλέπει τον τριπλασιασμό της αμοιβής των ιατρικών επισκέψεων μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2005
2. να επισκεφτεί το Ηράκλειο ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ και να συναντηθεί με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου μέχρι 20 Ιανουαρίου 2005
3. Να αποσταλεί σχετικό έγγραφο από την περιφέρεια Κρήτης, στον Ιατρικό Σύλλογο και να ζητείται η επαναφορά στο σύστημα των Ιατρών, μέχρι την ψήφιση του σχετικού Νόμου.

Το Ν. Τμ. Της ΑΔΕΔΥ, θεωρεί επιτυχημένη την σημερινή συμβολική κατάληψη και θα αποφασίσει την παραπέρα αγωνιστική του δράση, αμέσως μετά τις εορτές σε ανοικτή σύσκεψη με τα σωματεία που αποτελούν τη δύναμή του.



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ (12/12/2005)

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ξεκίνησε χτες τις επισκέψεις του στα πρωτοβάθμια σωματεία και στους χώρους δουλειάς στην πόλη μας. Την Τετάρτη επισκέφτηκε τη Νομαρχία Ηρακλείου, το Δήμο Ηρακλείου και το ΙΚΑ (Γερωνυμάκη). Σήμερα Πέμπτη, επισκέφτηκε την Περιφέρεια Κρήτης και για αύριο προγραμματίζεται επίσκεψη στο Βενιζέλειο και την Β΄ ΔΟΥ. Στις επισκέψεις αυτές γίνεται ενημέρωση για την τραγική κατάσταση των Δημοσίων Υπηρεσιών αλλά κι των Υπαλλήλων, που βιώνουν μια πρωτοφανή λιτότητα . Γίνεται αναφορά στις παλινωδίες της Κυβέρνησης αλλά και στις υποσχέσεις που δεν τήρησε: Ενιαίο Μισθολόγιο, καταβολή επιδομάτων, Βαρέα κι ανθυγιεινά, Ασφαλιστικό, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ελαστικοποίηση ωραρίου και άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. Καλούνται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, να συμμετάσχουν στην Απεργιακή κινητοποίηση στις 14 του ΔΕΚΕΜΒΡΗ και στην συγκέντρωση που διοργανώνουμε από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στις 10 το πρωί. Το κλίμα στις συναντήσεις είναι θετικό, αναδεικνύονται προβλήματα και καθυστερήσεις αλλά και τονίζεται η αναγκαιότητα του αγώνα. Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλεί όλα τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του τη ΔΕΥΤΕΡΑ 12/12/2005 και ώρα 6μμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για συζήτηση πα΄νω στην απεργιακή κινητοποίηση.

Επίσκεψη του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ στο ΗράκλειοΗΡΑΚΛΕΙΟ 31/10/2005

« Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ διοργάνωσε σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ 31/10/2005 και ώρα 6 μμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ευρεία, ανοικτή σύσκεψη με όλα τα ΔΣ του Νομού μας. Σκοπός η ενημέρωση των μελών μας για την ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ στις 10 του Νοέμβρη και η οργάνωση του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στις 10 το πρωί. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία με τον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ να επισκεφτούμε χώρους εργασίας των Δημοσίων Υπαλλήλων και να ενημερώσουμε αλλά και να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς αλλά και την αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για μια πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση με αιχμή τα αιτήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων που έχουν να κάνουν:· Την αγωνία μας για μια Δημόσια Διοίκηση πραγματικά ΔΗΜΟΣΙΑ και στην εξυπηρέτηση του πολίτη· Με την οικονομική αναβάθμιση των Δημοσίων Υπαλλήλων,· Με θεσμικά αιτήματα αξιολόγησης, συμβουλίων επιλογών, μονιμοποίησης


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ
ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συνάδελφοι, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με το Ι.Ν.Ε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, διοργανώνει ημερίδα την ΠΕΜΠΤΗ 7 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ 2005 ΚΑΙ ΩΡΑ 6.30ΜΜ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΔΡΟΓΕΩ, για τα ισχύοντα στο ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι ομιλητές: Κουτρουμάνης Γιώργος , Ρωμανιάς Γιώργος και Αποστολόπουλος Τάσσος, θα δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις των μελών μας για το τι ισχύει σήμερα στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας σχετικά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΠΕΜΠΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ 2005 ΩΡΑ 6.30ΜΜ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΔΡΟΓΕΩ
6.3ομμ : Προσέλευση
6.30μμ-7.00μμ : Χαιρετισμοί
7.00μμ-7.10μμ : Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ν. Μεντζίνη
7.10μμ-7.25μμ: Τάσος Αποστολόπουλος Αντιπρόεδρος ΙΝΕ ΓΣΣΕ :Αναφορά στη δράση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ
7.25μμ -7.45μμ: Γιώργος Κουτρουμάνης (Πρόεδρος εργαζομένων στα Ταμεία: Ασφαλιστικά δικαιώματα Δημοσίων Υπαλλήλων
7.45μμ-8.10μμ: Γιώργος Ρωμανιάς (Επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΣΕ: Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας
8.10μμ-8.20μμ: Βούτος Παναγιώτης, (Αντιπρόεδρος του ινστιτούτου ΙΝΕ- ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ): Προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος
8.20μμ-9.30μμ: Συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους
ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΔ
Συνάδελφοι,
Υλοποιώντας σχετική απόφαση από την διευρυμένη με τα ΔΣ των σωματείων μας Ε.Γ, συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Υγείας το Σάββατο 5/03. Ουσιαστικά παράπεμψε στο μέλλον την επίλυση του προβλήματος λόγω μη υπογραφής του σχετικού Προεδρικού διατάγματος από το Υπ. Οικονομικών. Μετά από αυτή την εξέλιξη σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ κηρύσσουμε 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17 του ΜΑΡΤΗ στο Ηράκλειο και συγκέντρωση στο Ε.Κ.Η στις 11πμ. Για το Νομό μας τα αιτήματα με τα οποία οργανώνουμε την Απεργία και την συγκέντρωση είναι:
ü Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δημοσίων Υπαλλήλων
ü Ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό,
ü Οικονομική αναβάθμιση
Παρακαλούμε να παραλάβετε σχετικό υλικό (αφίσες κλπ) σε συνεννόηση μαζί μας και να αναλάβετε εκείνες τις πρωτοβουλίες για την επιτυχημένη παρουσία μας στην συγκέντρωση.
Eπιτροπή στο Hράκλειο της “Συμμαχίας
κατά του πολέμου” (01/02/2005)
Τοπική επιτροπή της «Συμμαχίας σταματήστε τον πόλεμο» συγκροτήθηκε στο Ηράκλειο, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Η επιτροπή της «Συμμαχίας σταματήστε τον πόλεμο» προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων και καλεί το λαό του Ηρακλείου να την πλαισιώσει και να διαδηλώσει την αντίθεσή του στην κατοχή του Ιράκ. Επίσης, καλούν τους πολίτες να είναι αλληλέγγυοι στους λαούς του Τρίτου κόσμου που πεθαίνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες, χρηματοδοτώντας την καπιταλιστική «ανάπτυξη» και τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών. Για τη συγκρότηση της επιτροπής και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Νίκος Μεντζίνης, Δέσποινα Συγγελάκη, Απόστολος Κλινάκης και Νικηφόρος Παπαδόπουλος. Όπως ανέφεραν, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση στις 6.30μμ, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη «Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο» και, όσοι το επιθυμούν, να πλαισιώσουν την επιτροπή.
Η αμέσως επόμενη δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, ακριβώς δύο χρόνια μετά τα μαζικά αντιπολεμικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου. Εκείνη την ημέρα κατά τις δύο τελευταίες ώρες του μαθήματος, θα γίνουν συζητήσεις στα σχολεία πάνω σε ζητήματα ειρήνης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή ένα μέλος της «Συμμαχίας σταματήστε τον πόλεμο» από την Αθήνα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας και θα προβληθεί σχετικό dvd.
Την επιτροπή Ηρακλείου της «Συμμαχίας σταματήστε τον πόλεμο» αποτελούν οι εξής: Ν.Μεντζίνης (πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ), Απ. Κλινάκης (πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δ.Θεοτοκόπουλος»), Μ.Αλεξάκης (γραμματέας ΕΛΜΕ), Αρ. Βαλατίδης (γραμματέας ΠΑΣΚ Δασκάλων, αιρετός ΠΥΣΠΕ), Κ.Παραδεισανός (Γ.Σύμβουλος ΑΔΕΔΥ), Δ.Συγγελάκη (δικηγόρος, Ν.ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου), Ν.Παπαδάκης (δημοσιογράφος), Γ. Μιχελογιαννάκης (δημοτικός σύμβουλος), Λ.Κανελλής (εκπαιδευτικός), Ν.Μπελιβάνης (οικονομολόγος), Θράσος Τζιέρας (διδακτορικός φοιτητής Χημικού), Σπ. Μεθενίτης (Δ.Σ. Χημικού), Ζ. Καροφυλλάκης (πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ν.Καζαντζάκης»), Κλ. Ψαρολογάκης (δάσκαλος), Ν. Αμανάκης (αιρετός ΑΠΥΣΠΕ), Γρ. Νόλλας (τραπεζικός), Ευαγγ. Χατζάκη (οικονομολόγος-Ν.ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου), Ο.Κλίνη (δικηγόρος), Μ. Αμοναχάκης (ταμίας Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου), Δ.Καραγιαννάκης (καθηγητής ΤΕΙ), Στ. Μπαζοπούλου-Μιχελέτη (οικονομολόγος), Π.Λεκάκης (γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ), Αντ. Χαραλαμπάκης (σχολικός σύμβουλος), Α. Νικολαΐδου (εφοριακός).
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 14-12-2004
Συνάδελφοι,
Σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, την ΟΑΣΝΗ, την ΟΕΒΕΝΗ, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων και άλλους φορείς του Νομού μας, διοργανώνουμε την ΤΡΙΤΗ 14 -12-2004 και ώρα 6μμ στα ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η συγκέντρωση είναι στα πλαίσια της απόφασης της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ για κοινή δράση στα ζητήματα: Της ανεργίας, της ακρίβειας, της οικονομικής εξαθλίωσης. Για το Νομό μας τα αιτήματα με τα οποία οργανώνουμε την συγκέντρωση είναι:
ü Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δημοσίων Υπαλλήλων
ü Ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό,
ü Οικονομική αναβάθμιση
Παρακαλούμε να παραλάβετε σχετικό υλικό (αφίσες κλπ) από το εργατικό κέντρο και να αναλάβετε εκείνες τις πρωτοβουλίες για την επιτυχημένη παρουσία μας στην συγκέντρωση.
ΘΕΜΑ: Διώξεις συνδικαλιστικών στελεχών (Ι/11/2004)

Η Ε.Γ του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, ΟΜΟΦΩΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ, τη μετακίνηση του πρώην Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων και εκλεγμένου μέλους σήμερα, του Διοικητικού Συμβουλίου της, καθώς και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μεταθέσεων της Διεύθυνσης, Αστυν. Υποδ/ντή ΟΥΡΑΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ από το Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, στο Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών.
Η μετάθεση αυτή υπήρξε και «η επιβράβευση» του συγκεκριμένου συναδέλφου μας , καθώς «αξιολογήθηκε» η ομολογουμένως επιτυχημένη πορεία του τα τελευταία χρόνια, σε θέσεις ευθύνης. Πέρα από την «αξιοκρατική» Υπηρεσιακή αξιολόγηση του, για το Συνδικαλιστικό Κίνημα αποτελεί και καθαρή συνδικαλιστική δίωξη καθώς:
-μετέχει ως εκλεγμένο μέλος μας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων της Διεύθυνσης εδώ και δυο χρόνια, που πραγματοποίησε μετακινήσεις αξιοκρατικές και αποδεκτές από το προσωπικό , πράξη που προφανώς «ενόχλησε»
-είναι η δεύτερη μετακίνηση φέτος , μέλους του Δ. Σ. καθώς προηγήθηκε η μετακίνηση του Γενικού Γραμματέα ΧΡΟΝΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και φανερώνεται η επιχείρηση «φιμώματος» της Ένωσης και δείχνει δείγμα προθέσεων μιας συγκεκριμένης μικρής μερίδας ελπίζουμε, στο χώρο της Αστυνομίας..
Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, καλεί:
Ø τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης να άρει τις διώξεις των συναδέλφων μας συνδικαλιστών,
Ø το δημοκρατικό λαό του Ηρακλείου και τους Φορείς του, να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ, με δελτία τύπου και ανακοινώσεις, αυτή την πράξη.
Δηλώνουμε ότι θα συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο στους παραπάνω διωκόμενους συναδέλφους μας. Η τρομοκρατία και ο ρεβανσισμός ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!
Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στο Δημόσιο (22/10/2004)
Στο 70% κατά μέσον όρο έφθασε το ποσοστό συμμετοχής στη χθεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργώντας και συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, διεκδίκησαν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Στο νομό Ηρακλείου η απεργία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους χώρους της εκπαίδευσης και της υγείας. Τα βασικότερα αιτήματα των απεργών ήταν:
Αυξήσεις στους μισθούς πάνω απο το 3% και ικανοποιητικό νέο μισθολόγιο που θα στηρίζεται σε εισαγωγικό μισθό 1100 ευρώ.
Επέκταση των ρυθμίσεων των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο.
Χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ στους νεοδιοριζόμενους και σε όσους κλάδους αυτό δεν έχει επεκταθεί ακόμα.
Διπλασιασμός του οικογενειακού επιδόματος και χορήγησή του και στις μονογονεϊκές οικογένειες.
Αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τους εργαζόμενους, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία κλπ.
Η ΑΔΕΔΥ συγκαλεί το Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου όπου θα εκτιμηθεί η πορεία των αγωνιστικών διεκδικήσεων ενώ αναμένεται καινούρια συνάντηση των συνδικαλιστών του Δημοσίου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.Στο Ηράκλειο. Σημαντική ήταν η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων του νομού Ηρακλείου στη χθεσινή απεργία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Νίκο Μεντζίνη στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το ποσοστό ήταν περίπου 65%, στα νοσοκομεία 55% και στο ΤΕΙ 50%. Ωστόσο, υπήρξαν και υπηρεσίες με πολύ χαμηλά ποσοστά, όπως εκείνες της Περιφέρειας, όπου η συμμετοχή κυμάνθηκε από 10 έως 15%. Πάντως, ο κ.Μεντζίνης εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού όπως τόνισε σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις, η χθεσινή είχε δύο νέα χαρακτηριστικά, αφ’ ενός μεν τα σωματεία είχαν ουσιαστική παρέμβαση, αφετέρου δε, αυξήθηκαν τα ποσοστά συμμετοχής. Η απεργιακή συγκέντρωση για το νομό Ηρακλείου έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Ως ομιλητές συμμετείχαν εκπρόσωποι περισσότερων από είκοσι σωματείων του νομού, οι οποίοι διάβασαν τα κλαδικά τους ψηφίσματα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ν.Τ. Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Νίκος Μεντζίνης, ο οποίος είπε πως η απεργία της ΑΔΕΔΥ και πολλών κλαδικών ομοσπονδιών ήρθε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία: «Οκτώ σχεδόν μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μάρτη του 2004 και το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα περίμενε από την κυβέρνηση, αν όχι να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις , τουλάχιστον να έχει δώσει μια γεύση για τις προτεραιότητές της στην δημόσια διοίκηση και στους χώρους που αποτελούν κατά δήλωσή της πρώτη εθνική προτεραιότητα (Υγεία, Παιδεία). Ας θυμηθούμε τι είχε υποσχεθεί το κυβερνητικό κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο και τι έκανε τους οκτώ πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της χώρας. Ας σημειωθεί, ότι τούτο το διάστημα, ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό για την κυβέρνηση γιατί: Προερχόταν από δυο συνεχείς εκλογικές επιτυχίες, δεν αντιμετώπιζε σχεδόν καμιά αντιπολιτευτική δραστηριότητα, έχαιρε μιας ασυλίας και ανοχής λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων».Ο κ.Μεντζίνης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων “δεν έχουν πράσινο ή γαλάζιο χρώμα. Είναι παρόντα, χρονίζουν και προκαλούν δυσλειτουργίες στην δημόσια διοίκηση και στους υπαλλήλους. Με τον αγώνα μας, φέρνουμε αυτά τα προβλήματα στην επικαιρότητα, ενημερώνουμε την κοινωνία στην οποία απευθυνόμαστε και πιέζουμε για τη λύση τους. Αν όχι τώρα πότε; Αν όχι εμείς
ΣΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (11/06/2004)

Στο Συνήγορο του πολίτη καταφεύγει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ του Νομού μας, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Δημοσίων Υπαλλήλων. Συντάχθηκε ήδη υπόμνημα για το συνήγορο του πολίτη, όπου αναλύεται η κατάσταση που επικρατεί στο Νομό μας, με την διακοπή των συμβάσεων μονομερώς από τους γιατρούς. Ουσιαστικά οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, βρίσκονται ανασφάλιστοι και αναγκάζονται να πληρώνουν για ιατρικές πράξεις που ήδη τους γίνονται ανάλογες κρατήσεις. Προγραμματίζει επίσης ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ ώρα 7μμ στα Λιοντάρια. Καλούμε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους του Νομού μας, να παρευρεθούν στην συγκέντρωση για να διατρανώσουμε την απόφασή μας, να αγωνιστούμε για την επίλυση του προβλήματος. Καλούμε την Κυβέρνηση, επιτέλους να αφήσει την αδράνεια και την αποστασιοποίηση από τα προβλήματα και να δώσει ΑΜΕΣΑ λύση.
Πρώτη η ΠΑΣΚ στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ
Η ΠΑΣΚ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, ενώ πλειοψηφών σύμβουλος είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» Νίκος Μεντζίνης. Οι εκλογές διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή 172 αντιπροσώπων, από 19 δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις, που εκπροσώπησαν περίπου 15.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα στο νομό.
Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Ελεγκτικής Επιτροπής ψήφισαν 143 αντιπρόσωποι και έλαβαν:
• η ΠΑΣΚ-Συνεργαζόμενοι 84 ψήφους (ποσοστό 59,44%) και 7 έδρες στην Εκτελεστική Γραμματεία και 2 στην Ελεγκτική Επιτροπή.
• η ΔΑΚΕ έλαβε 30 ψήφους (ποσοστό 20,98%) και 2 έδρες στην Εκτελεστική Γραμματεία και 1 στην Ελεγκτική Επιτροπή.
• η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα έλαβε 15 ψήφους (ποσοστό 10,48%) και 1 έδρα στην Εκτελεστική Γραμματεία.
• η Αυτόνομη Παρέμβαση έλαβε 14 ψήφους (ποσοστό 9,79%) και 1 έδρα στη Εκτελεστική Γραμματεία.
Με βάση τους σταυρούς προτίμησης, εκλέγονται στην Εκτελεστική Γραμματεία οι Νίκος Μεντζίνης, Μανόλης Αλεξάκης, Γιάννης Δαγκωνάκης, Δημήτρης Χρονάκης, Ελένη Σμπώκου, Γιώργος Σαββάκης, Παντελής Αποδουλιανάκης, Χρήστος Χατζηδάκης, Δημήτρης Τολίδης, Μιχάλης Κασαπάκης και Μανόλης Δατσέρης. Στην Ελεγκτική Επιτροπή εκλέγονται οι Ζαχαρίας Καψαλάκης, Άρης Βαλατίδης και Γιώργος Κόκκινος. Η θητεία τους είναι τριετής. Η συγκρότηση σε σώμα της Ε.Γ. αναμένεται να γίνει το ερχόμενο Σάββατο.
Μιλώντας στην «Π» ο πλειοψηφών σύμβουλος Νίκος Μεντζίνης, ο οποίος είναι και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στο Ν.Τ. Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών του ΝΤ με το μεγάλο ποσοστό που κατέκτησε η ΠΑΣΚ (60%) αποδεικνύουν τη συνεπή πορεία της, αλλά παράλληλα ανοίγουν νέες δυνατότητες για μια πιο ουσιαστική παρέμβαση με στόχο και σκοπό την αναβάθμιση του ΝΤ». Ο ίδιος πρόσθεσε «Καθόσον με αφορά θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η εξεύρεση μόνιμης στέγης, η ανάδειξη των ιδιαίτερων προβλημάτων κάθε κλάδου του τμήματος και η συσπείρωση όλων των δημοσίων υπαλλήλων του νομού μας, είναι οι βασικοί μας στόχοι. Στην ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία με το ζήτημα των συμβασιούχων ανοιχτό, με το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό στο στόχαστρο των κυβερνώντων, οι δημόσιοι υπάλληλοι του νομού μας θα βρεθούν στην πρωτοπορία για την απόκρουση της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής».