Τρίτη 24 Απριλίου 2007

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΔΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Forum εθελοντισμού

ΓΕΝΙΚΑ:
Διοργανωτής: Ν. Τμ. ΑΔΕΔΥ, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου
Χρόνος: 28 Σεπτέμβρη 2006
Τόπος: Πολύκεντρο Νεολαίας και είσοδος κτιρίου Ανδρόγεω
Στόχοι:· Εθελοντισμός: Το κίνημα, οι δυσκολίες, οι επιτυχίες, οι ανάγκες οι νέες προοπτικές· Γνωριμία των εθελοντικών δράσεων στο Νομό· Παρουσίαση των δράσεων των διαφόρων ομάδων και των Φορέων· Ενίσχυση της εθελοντικής δράσης· Συντονισμός· Δημιουργία νέων εθελοντικών δράσεων .

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:
· Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όλους τους εμπλεκόμενους·
Δελτίο Τύπου για εκδήλωση
· Αφίσα
· Διαμόρφωση του χώρου για την παρουσίαση των δράσεων σε πίνακες ανακοινώσεων και τραπέζια
· Χαιρετισμοί και κεντρική ομιλία
· 5λεπτη παρουσίαση κάθε συμμετέχοντος
· Ομιλία για τον εθελοντισμό
· Στρογγυλό τραπέζι για το συντονισμό και την ενίσχυση του εθελοντισμού στο Νομό· Μουσική ή θεατρική παρουσίαση για τον εθελοντισμό

ΕΤΣΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΑ 28/09/2006:

"Φόρουμ εθελοντισμού στο Ηράκλειο (28 και 29 /09/2006)
Φόρουμ εθελοντισμού πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Πολύκεντρο Νεολαίας Ηρακλείου. Η εκδήλωση οργανώνεται από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου. Στόχος της είναι να προβληθούν οι Σύλλογοι που προσφέρουν εθελοντικό εργο και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ τους. Η ανάγκη εδραίωσης και διεύρυνσης του κινήματος του εθελοντισμού στην πόλη μας, μπορεί να δώσει μια νέα διάσταση στη ζωή της και να συνδράμει στην ανάπτυξη συλλογικής συνείδησης ικανής να ενισχύσει τον κοινωνικό της ιστό.
Το σημερινό πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
18.00: Εγγραφές
18.30: Καλωσόρισμα από τον Εκπρόσωπο των διοργανωτών Μ. Αλεξάκη
18.40: Χαιρετισμός από το δήμαρχο Ηρακλείου Γ. Κουράκη
18.50: Παρουσίαση του προγράμματος από τον Ν. Μετζίνη
19.00: Εθελοντισμός το κίνημα, δυσκολίες από την Κίτσα Βασιλειάδου
19.15: Εμπειρίες ομάδων εθελοντών από την Κάββαλου Μαρία
19.30: Λειτουργία δικτύου εθελοντισμού , Καφετζάκης Βασίλης
19.40: Προσβασιμότητα ΑμΕΑ στην πόλη του Ηρακλείου, Παχιαδάκης Κωνσταντίνος
19.50: Προβλήματα ΑμΕΑ , σχεσεις με την Πολιτεία, Σπύρου Γιώργος
20.00: Συζήτηση τοποθετήσεις - παρουσιάσεις των Εθελοντικών Συλλόγων - Ξενάγηση στα περίπτερα.
21.30: Κλείσιμο της πρώτης ημέρας".

.......................................................................
1o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το Γενάρη του 2006, η Κρήτη ήταν στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων για το ρατσιστικό έγκλημα στο Ρέθυμνο. Ήταν στο στόμα όλων για τα δυο κυνηγητά Αλβανών και άλλων μεταναστών εδώ δίπλα, στο κέντρο της πόλης, μπροστά στα μάτια όλων μας. Και τότε αναρωτηθήκαμε:· είναι αυτή η πραγματική εικόνα του νησιού μας, της Κοινωνίας μας;· Όλοι εμείς διακατεχόμαστε από ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα;· Όλοι εμείς, αδιαφορούμε για το αυγό του φιδιού που ετοιμάζεται να σπάσει και να γεννήσει το φίδι του ρατσισμού;· Στα σχολεία μας τι γίνεται για την αντιμετώπιση του φαινόμενου;· Τι υπηρεσίες και με ποιον τρόπο τις δίνουμε στους μετανάστες μας;· Η τοπική Αυτοδιοίκηση τι κάνει, τι πρωτοβουλίες έχει πάρει , τι σχεδιάζει;· Αλήθεια τι ξέρουμε για τους μετανάστες που ζουν δίπλα μας;· Πως μπορούμε να δράσουμε και να βγάλουμε στην επιφάνεια την πραγματική εικόνα της Κοινωνίας μας απέναντι στο φαινόμενο;
Η πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, βρήκε πολύ εύκολα ανταπόκριση σχεδόν από το σύνολο των Φορέων του Νομού μας. Οι υπόλοιποι, Φορείς και συλλογικότητες με διαφορετικές πολιτικές και συνδικαλιστικές αναφορές προχωρήσαμε. Είχαμε βέβαια στα υπέρ μας, τη μεγάλη εμπειρία της κοινής δράσης σε πολλά ζητήματα. Είχαμε και έχουμε κατοχυρώσει το σεβασμό στη διαφορετικότητα της άποψης, αναγκαία πιστεύω προϋπόθεση για το σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου, του ξένου, του Μετανάστη. Και προχωρήσαμε σχεδόν ψηλαφιστά για να καταστρώσουμε ένα σχέδιο δράσης και παρεμβάσεων.
Στόχοι μας ήταν και είναι:·
Ενημέρωση: Να ενημερώσουμε την Ηρακλειώτικη Κοινωνία για το άγος του ρατσισμού και της Ξενοφοβίας.
· Εκπαίδευση: Με κατάλληλες παιδαγωγικά προτάσεις να ευαισθητοποιήσουμε τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές πάνω στο φαινόμενο και να προλάβουμε στη ρίζα τους τέτοια φαινόμενα.
· Δημιουργία θεσμών: Προσπάθεια για δημιουργία Παρατηρητηρίου ενάντια στο ρατσισμό και τη Ξενοφοβία, όπου θα καταγράφονται και θα καταγγέλλονται τέτοια φαινόμενα.· Στήριξη Μεταναστών: Νομική, συνδικαλιστική και πολιτική στήριξη σε μετανάστες σε περιπτώσεις παραβίασης δικαιωμάτων τους.Για την επίτευξη αυτών των στόχων προγραμματίσαμε και οργανώσαμε μια σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων το πρώτο 6μηνο του 2006, που αποκορύφωμά τους είναι το σημερινό Φεστιβάλ:
  • Διοργανώσαμε 2ωρο αντιρατσιστικό πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία του Νομού, με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό και σχετική βιβλιογραφία, βοήθημα των εκπαιδευτικών.
  • Εκδώσαμε σχετικό Φυλλάδιο και αφίσα, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.
  • Διοργανώσαμε αντιρατσιστική εκδήλωση –συζήτηση στην αίθουσα Ανδρόγεω, Με ομιλητή τον Σκεύο Παπαιωάννου, κοινωνιολόγο.
  • Ξεκινήσαμε τη Δημιουργία μόνιμου Παρατηρητηρίου και Φόρουμ Μεταναστών, για ενημέρωση, στήριξη, αλλά και καταγγελίες ρατσιστικών φαινόμενων
  • Σε συνεργασία με το Σύλλογο εργαζομένων του ΠΠΓΝΗ, και τη διοίκησή του, προβήκαμε στην ιατρική εξέταση (πνευμονολογική, καρδιολογική, οδοντιατρική), και παραπομπή όπου χρειαζόταν 150 και πάνω μαθητών του 1ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
  • Καταγράψαμε προβλήματα στις διαδικασίες νομιμοποίησης και κάναμε παρέμβαση σε Δήμους για το ξεπέρασμα των δυσλειτουργιών.

Πάνω από όλα ανακαλύψαμε την ποικιλομορφία των ίδιων των χιλιάδων Μεταναστών και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους, χωρίς πρόθεση πατροναρίσματος, τους γνωρίσαμε και μας γνώρισαν.Η Ηρακλειώτικη Κοινωνία δείχνει για άλλη μια φορά, ότι δεν μένει θεατής αλλά συνδιαμορφώνει τα πράγματα. Είμαστε όλοι εδώ, σε ένα Φεστιβάλ τριήμερο, καθρέπτη των παρεμβάσεών μας αλλά και των προθέσεών μας. Γιατί δεν θα σταματήσουμε. Θεωρούμε ότι η παρέμβασή μας για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει συνέχεια και να επεκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ένα φεστιβάλ, που το είδαμε σαν μια ευκαιρία συνάντησης με τους ανθρώπους, τον πολιτισμό τους, τις γεύσεις τους, τα όνειρά τους. Γιατί η τέχνη εκφράζει τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από φυλή, καταγωγή και θρησκεία και μας τα κάνει κατανοητά.Οι ισχυροί του κόσμου, θέλουν μια παγκοσμιοποίηση των αγορών. Εμείς θέλουμε μια επαφή των πολιτισμών. Θέλουν ελεύθερα σύνορα μόνο για τα προϊόντα και τα κέρδη τους. Εμείς θέλουμε ανοιχτά σύνορα για τους ανθρώπους και τα όνειρά τους. Θέλουν τα κράτη να υψώσουν τείχη που να χωρίζουν. Εμείς θέλουμε τα σύνορα να είναι σημεία που ενώνουν. Θέλουν μισθωτούς σκλάβους σε μαύρη εργασία χωρίς δικαιώματα. Θέλουμε εργαζόμενους Έλληνες και ξένους, με ασφαλιστικά κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Θέλουν ένα κόσμο γκρίζο, καλωδιωμένο και ελεγχόμενο. Θέλουμε έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους, πολύχρωμους ξεχωριστούς και ίσους. Για τούτο τον κόσμο παλεύουμε γιατί συνεχίζουμε να πιστεύουμε, ότι η ιστορία δεν τελείωσε. Γιατί τα δικά μας όνειρα πρέπει να γίνουν ο εφιάλτης τους.. Το τριήμερο τούτο (1,2 ΚΑΙ 3 Ιούνη 2006) με τις μουσικές μας, τις συζητήσεις μας, την επαφή την ανθρώπινη, κάναμε ένα ακόμα βήμα συνύπαρξης και ας προγραμματίσουμε τις επόμενες παρεμβάσεις μας.


Κίνηση ενάντια στην ξενοφοβίακαι το ρατσισμό
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ1ου ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Πάρκο ΓεωργιάδηΗράκλειο(Στο Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν περίπτεραΦορέων και Ομάδων Μεταναστών)
Πέμπτη 1 Ιουνίου 2006 :
8μμ: Πανηγυρική Έναρξη : Χαιρετισμοί, ομιλίες, προβολή ταινίας
9MM:«Κάτω από τον ήλιο της αγάπης όλοι μαζί» Δρώμενο της Δ΄τάξης του 5ου Δημ. Σχολείου Ηρακλείου. Βάνα Μυρωνάκη ΕμψυχώτριαΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΜΕ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΜΕ
ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ:ΧΝΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ –ΛΥΡΑ
ΜΠΑΤΖΑΚΗΣ ΜΗΝΑΣ –ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΜΥΡΩΝ –ΛΑΟΥΤΟ
1ΠΑΣΠΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΟ 2ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΑΚΗΣ ΝΩΝΤΑΣ –ΛΑΟΥΤΟ3ΚΑΡΑΝΤΖΗ ΕΛΕΝΑ –ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Παρασκευή 2 Ιουνίου 2006:
8μμ: Συζήτηση για δικαιώματα μεταναστών(Συντονιστής Γ. Σαχίνης)9.30μμ:ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ)ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΑΡΑΒΕΣROB (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)ΛΟΥΛ (ΓΑΛΛΙΑ)ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΠΟ ΣΥΡΙΑΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
Σάββατο 3 Ιουνίου 2006:
5μμ -8μμ : ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑPROZAKΚΥΡΩΣΙΣΔΙΑΦΥΓΗΖΕΓΡΙΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣDJ B-DIGITAL
8μμ-9.30μμ Συζήτηση για χώρους λατρείας Μεταναστών (Συντονιστής : Ηρακλής Γαλανάκης)
9.30μμ :ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣΣΤΙΧΟΙΜΑSPECIAL DASK

Δεν υπάρχουν σχόλια: