Πέμπτη 26 Απριλίου 2007

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ


1H MAH
• Τα λεφτά µας στα Ταµεία
• Σταθερές δουλειές για όλους
• Αξιοπρεπές Εισόδηµα

Εργαζόμενοι - Άνεργοι - Συνταξιούχοι,Η 1Η Μάη, αποτελεί ημέρα μνήμης και αγώνα για τους καταπιεσμένους και αδικημένους του πλανήτη που 121 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγο, συνεχίζουν να παλεύουν για τα ίδια αιτήματα.Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενώνουν τις δυνάμεις τους και τη φωνή τους και βροντοφωνάζουν όλοι μαζί: φτάνει πια η φτώχεια, η αδικία, η καταπίεση, η εκμετάλλευση, η βαρβαρότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, οι πόλεμοι και η τρομοϋστερία, η οικολογική καταστροφή. Παλεύουν για τα άμεσα αιτήματά τους με στόχο την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης.Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους της χώρας μας, πάλι σε δυσμενή θέση, όσον αφορά τα ασφαλιστικά, εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα.Οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, αλλά και οι συνταξιούχοι, βιώνουν τα καθημερινά αδιέξοδα και προβλήματα που δημιουργεί μια μακροχρόνια νεοφιλελεύθερη, αντεργατική πολιτική, η οποία μονομερώς και άδικα παίρνει αποφάσεις και μέτρα που πλήττουν τους αδύνατους και τους φτωχούς, ενώ ευνοούν τους ισχυρούς και τους πλούσιους.Οι απολύσεις αυξάνονται και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα με σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εργαζομένων.Η παιδεία δέχεται ισχυρό πλήγμα από τον πρόσφατο αντιεκπαιδευτικό νόμο που επιχειρεί να υποβαθμίσει την Δωρέαν Δημόσια εκπαίδευση. Οι αγώνες των εργαζομένων και της νέας γενιάς αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται. Ιδιωτικοποιείται ο δημόσιος πλούτος και μέσα από τις ΣΔΙΤ, τις ΔΕΚΟ και τις Δημόσιες Υπηρεσίες, υπονομεύονται δημόσια αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια κ.λπ.Η παρατεταμένη λιτότητα, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός μειώνουν καθημερινά την αγοραστική αξία των μισθών και των ημερομισθίων, κάνοντας τη ζωή μας πιο δύσκολη. Η εισοδηματική πολιτική όχι μόνο δεν προστατεύει τα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο τιμάριθμο.Η οικονομία δεν αντέχει όταν πρόκειται για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική πολιτική, όπως υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, αλλά αντέχει να χορηγεί απλόχερα και γενναιόδωρα κίνητρα, διευκολύνσεις και επιδοτήσεις στους εργοδότες.Παρόμοια προβλήματα είχαμε και στο παρελθόν όμως οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα τους τα αντιπάλεψαν. Ακριβώς το ίδιο κάνουμε και σήμερα που τα προβλήματά μας παίρνουν πολύ πιο οξυμένη μορφή. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ.



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:Αξιοπρεπή διαβίωση για όλους

 Πραγματική και ουσιαστική αύξηση των μισθών και των ημερομισθίων, ώστε να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση με τους μισθούς και τα ημερομίσθια της ΕΕ.

 Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με 1250€ κατώτερο Β.Μ. και χορήγηση των 176€ σε όσους δεν έχουν χορηγηθεί.
 Κατώτερες συντάξεις στα 20 ημερομίσθια, επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού. Φορολογικό σύστημα, το οποίο θα αναδιανέμει το εισόδημα υπέρ του κόσμου της εργασίας, και θα αυξάνει την αγοραστική δύναμη του εργατικού εισοδήματος με αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα 15.000€ και αναδιάταξη των κλιμακίων, μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης.

 Πρόσθετα μέτρα που θα αποτρέπουν τη συρρίκνωση της αγοραστικής αξίας του εργατικού εισοδήματος, όπως ο ουσιαστικός έλεγχος της αισχροκέρδειας, της ακρίβειας, και της ανεξέλεγκτης ανατίμησης των ειδών πρώτης ανάγκης.
 Σεβασμό και ισχυροποίηση των ελεύθερων Σ.Σ.Ε και τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων.
 Μείωση των τραπεζικών επιτοκίων στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:Κοινωνική ασφάλεια για όλους
 Ένα Δημόσιο Κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα μακριά από λογικές ιδιωτικοποίησης με εξασφαλισμένους πόρους και βιωσιμότητα, ασφαλή διαχείριση των αποθεματικών του, συνέπεια στην κρατική χρηματοδότηση, το οποίο θα στοχεύει στην ουσιαστική κοινωνική αποτελεσματικότητά του.
 Κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας και των αντιασφαλιστικών διατάξεων.  Βελτίωση των παροχών του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης,
 Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας για τις ασθενέστερες τάξεις
 Δημιουργία και χρηματοδότηση «κοινωνικού αποθεματικού» για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και στο μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, με πόρους από το κράτος και την ειδική φορολογία του κεφαλαίου και των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
 Εφαρμογή του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών και στο Δημόσιο καθώς και των Επαγγελματικών νόσων και του Εργατικού ατυχήματος.
 Αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας με την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του, την απόκτηση «ασθενοκεντρικού» προσανατολισμού, την αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας. ΚΑΜΙΑ ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:Σταθερή και πλήρη Εργασία για όλους
 Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την αύξηση της απασχόλησης όπως: η σύνδεση της επιδότησης των επενδύσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο δραστικός περιορισμός των απολύσεων, ειδικές πολιτικές για την προώθηση πρόσληψης μακροχρόνιων ανέργων άνω των δύο ετών, φορολογική ελάφρυνση των νέων εργαζόμενων που έχουν μακρά περίοδο ανεργίας, ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΟΑΕΔ και υλοποίηση εξειδικευμένων αναπτυξιακών σχεδίων σε κλάδους και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα ανεργίας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:Εργασιακό βίο με δικαιώματα για όλους
 Κανείς διαχωρισμός μεταξύ των νέων και παλιών εργαζομένων.
 Mείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών και ελαστικές μορφές απασχόλησης
 Ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων αορίστου χρόνου και των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
 Στήριξη της σύμβασης αορίστου χρόνου – δραστικός περιορισμός υπεργολαβιών. Kατάργηση των αντεργατικών εξαιρέσεων του ΠΔ 164/04, κατάργηση των αντεργατικών νόμων 3385/05 για τα χρονικά όρια εργασίας και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, 3429/06 για τις ΔΕΚΟ και 3385/05 για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Aποκλείουμε σε κάθε περίπτωση να θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, έχουμε ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με τις διατάξεις του Ν3429/06 και τους διαχωρισμούς εργαζομένων.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:Διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων για όλους
 Δραστικό περιορισμό των ελαστικών μορφών εργασίας. Κατάργηση ενοικιαζόμενης εργασίας.
 Eνίσχυση των δικαιωμάτων των ευέλικτα απασχολούμενων  Καθιέρωση εξ ολοκλήρου της ευθύνης για τους εργοδότες (χρήστες και εργολάβους) στην περίπτωση των υπεργολαβιών.
 Eφαρμογή του δικαίου της χώρας παροχής της εργασίας, (όχι στην Οδηγία Μπολκενστάϊν). Εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία για τη σύμβαση ορισμένου χρόνου και την άμεση τακτοποίηση των συμβασιούχων,
 Αυστηρή εφαρμογή της εργατικής Νομοθεσίας. Ουσιαστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:Κοινωνικά δικαιώματα και εργασία χωρίς διακρίσεις
 Nομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μέριμνα για τα ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.
 Iσότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, λήψη μέτρων για την προστασία της μητρότητας, δημιουργία κέντρων εξωσχολικής πρωτοβουλίας, επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου, ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων.
 Αναβάθμιση του Δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης – χρηματοδότηση με 5% του ΑΕΠ –όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 – κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου πλαισίου.  Πολιτικές και δράσεις ενθάρρυνσης της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτιση με όρους που καλύπτουν τις εργατικές και όχι τις εργοδοτικές ανάγκες.
 Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, ένταση των ελέγχων εφαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
 Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να κατοχυρώνεται και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και υπογραφής Σ.Σ.Ε. με βάση και τη νέα ρύθμιση του Συντάγματος.Απαιτούµε να µην προωθηθεί η Πράσινη Βίβλος που επιχειρεί να προσαρµόσει το εργατικό δίκαιο στα εργοδοτικά συµφέροντα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:Τα λεφτά μας στα Ταμεία
Τα Δομημένα Ομόλογα έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία. Σε μια περίοδο που επιχειρούνται αμφισβητήσεις των βασικών και αδιαπραγμάτευτων όρων της κοινωνικής ασφάλισης, όπως όρια ηλικίας και ποσοστά σύνταξης, αποκαλύπτεται το τεράστιο σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα, τα οποία προκαλούν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Επειδή τίποτα δεν έγινε τυχαία και αυθόρμητα και επειδή είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση τα γνώριζε όλα, γι’ αυτό οι ευθύνες για τις ζημιές των ταμείων ανήκουν πολιτικά σ’ αυτήν. Για το λόγο αυτό υποχρεούται να πάρει πίσω τα συγκεκριμένα δομημένα ομόλογα και να καταβάλει στα Ταμεία τα λεφτά που διατέθηκαν προσαυξημένα με τους νόμιμους τόκους.Ταυτόχρονα το συνδικαλιστικό κίνημα αξιώνει την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει γίνει διαχρονικά στα ασφαλιστικά μας ταμεία είτε από την υποχρεωτική κρατική διαχείριση με τις άτοκες ή χαμηλότοκες καταθέσεις στην Τράπεζα Ελλάδος, είτε από πρακτικές χρησιμοποίησης των αποθεματικών στις χρηματιστηριακές επενδύσεις τη δεκαετία του ‘90.Απαιτούμε επίσης να αλλάξει ριζικά όλο το πλαίσιο επενδυτικής συμπεριφοράς ελέγχου, εποπτείας και ορισμού διοικήσεων με τρόπο που να διασφαλίζεται η ασφαλής διαχείριση των αποθεματικών και να ενισχύεται ο ρόλος των εργαζομένων.Τα λεφτά των ταμείων είναι ιερά, είναι το μέλλον και η εξασφάλιση της σύνταξης μας. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να υπονομεύσει και να ακυρώσει τη συνταξιοδοτική μας προοπτική. Για αυτό το πανεργατικό αίτημα είναι η ΑΜΕΣΗ επιστροφή των χρημάτων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η απόδοση όλων των πόρων που τους αναλογούν.Να αποκατασταθεί τώρα η ζημιά που προκλήθηκε στα Ταμεία και να ενισχυθεί η οικονομική βιωσιμότητα και προοπτική τους.Με μια φωνή, με μια γροθιά, απαντούμε: Να ’ρθουν πίσω τώρα τα ΛΕΦΤΑ!!
Τα Ταµεία µας, η Δουλειά µας, η Ζωή µας είναι αδιαπραγµάτευτα.

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ!!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: