Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επισημαίνει τα παρακάτω σε σχέση με την πρόσφατη εγκύκλιο για το δικαίωμα πρόσβασης στους παιδικούς σταθμούς και τις προϋποθέσεις που θέτει:
1.- Οι παιδικοί σταθμοί σαν χώροι κοινωνικοποίησης αλλά και φροντίδας των παιδιών ούτως ώστε να διευκολύνονται οι γονείς κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ή κοινωνικής τους δραστηριότητας είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ, υποχρέωση της πολιτείας και δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση και κάτω από προϋποθέσεις.
2.- Η ίδρυση και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών ικανών να καλύπτουν όλες τις ανάγκες είναι βασική ευθύνη κάθε ευνομούμενης πολιτείας και βασικό δικαίωμα των πολιτών και δεν μπορεί να εξαρτάται από τον τρόπο απορρόφησης κάποιων κονδυλίων.
Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση με τις προϋποθέσεις που τίθενται τα κονδύλια δεν θα απορροφηθούν (ήδη λήγει η σχετική προθεσμία) και η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων θα αναγκασθεί να στραφεί στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με άμεση επιβάρυνση του ήδη επιβαρυμένου τους οικογενειακού εισοδήματος.
Σταδιακά δηλαδή οδηγούμαστε σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της κρατικής μέριμνας για τα παιδιά και σε ενίσχυση της ιδιωτικής.
Οι πρακτικές μάλιστα αυτές σε μια εποχή που τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών υποβαθμίσθηκαν με βάση τον πρόσφατο νόμο, η ανυπαρξία κρατικών υποδομών για τη στήριξη της οικογένειας δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα συνολικά στην κοινωνία.
3.- Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εξαιρούνται της γενικής ρύθμισης για διάφορους τυπικούς λόγους ουσιαστικά στερούνται του δικαιώματος πρόσβασης των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη μέριμνα γι’ αυτούς.
4.- Οι παιδικοί σταθμοί των δήμων δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες και όπου εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια, οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση το ισχύον άδικο φορολογικό σύστημα αποκλείονται τις περισσότερες φορές του δικαιώματος.
Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή, η οποία διαχωρίζει απαράδεκτα τους εργαζόμενους για τη χρήση δικαιωμάτων, τα οποία θα έπρεπε να είναι καθολικά αδικεί όλους τους μισθωτούς και ιδιαίτερα τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ζητούμε:
α.- Την άμεση απόσυρσή της.
β.- Λειτουργία παιδικών σταθμών και δικαίωμα πρόσβασης σ’ αυτούς για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.


Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: