Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Η ακρίβεια, η προκλητική συσσώρευση πλούτου στους οικονομικά ισχυρούς, ο διπλασιασμός των τιμών σε βασικά τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο αποτελούν τη νέα επιθετική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα τα καρτέλ των επιχειρήσεων τροφίμων, των βιομηχάνων και των Σούπερ Μάρκετ έχουν με τις μυστικές ρήτρες τους δημιουργήσει ολιγοπωλειακή κατάσταση με αποτέλεσμα οι αυξήσεις των τιμών να ξεπεράσουν κάθε όριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα είναι οι πιο υψηλές από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης (π.χ. οι τιμές στο γάλα είναι κατά 45% υψηλότερες, τα καύσιμα, η αμόλυβδη βενζίνη και τα λαχανικά είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση, το ψωμί τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, τα φρούτα την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, άλλα τρόφιμα και ψάρια την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της, να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και την κοινή γνώμη.
Υποστηρίζει ότι για την ακρίβεια και την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών φταίει η άνοδος των τιμών του πετρελαίου.
Προσπαθεί να καλύψει την Ελληνική πραγματικότητα μέσα από την οποία προκύπτει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί δύο και τρεις φορές πάνω από την Ευρώπη.
Είναι αποκαλυπτικό ότι τη στιγμή που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και ξορκίζουν την ακρίβεια την ίδια στιγμή ακολουθούν μια εισοδηματική πολιτική που μειώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, και υποβαθμίζει το βιοτικό μας επίπεδο.
Ήδη το 2007 είχαμε ακόμη και ονομαστικές μειώσεις εισοδήματος ενώ για το 2008 προβλέπονται αυξήσεις σε μέσα επίπεδα 2% όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 5%.
Φτάνει πιά.
Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την προστασία και αναβάθμιση των αποδοχών μας.
Διεκδικούμε:
· Ουσιαστικές αυξήσεις. Νέο Μισθολόγιο με 1300 ευρώ κατώτερο Β.Μ. από 1-1-2008.
· Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης.
· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Προστασία και αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών.
· Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια Παιδεία και Υγεία, διασφάλιση αναβαθμισμένων κοινωνικών αγαθών στους πολίτες.
· Να μπει φρένο στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
· Να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων αλλά και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των ΔΙΟΔΙΩΝ, των ΚΑΥΣΙΜΩΝ.
· Να ελεγχθεί και να τιμωρηθεί αυστηρά η κερδοσκοπία και η νοθεία των προϊόντων στην αγορά.
· Να μειωθούν τα επιτόκια των τραπεζών ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά απ’ τα δάνεια και τις κατασχέσεις.
· Να διαλυθούν τα καρτέλ και τα ολιγοπώλεια στην αγορά. Να δημοσιευθούν τώρα τα ονόματα των επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν.
· Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
· Να ενισχυθούν οικονομικά οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Μετά απ’ όλα αυτά το συνδικαλιστικό και καταναλωτικό κίνημα δεν μπορεί να παραμένει θεατής των εξελίξεων.
Η ανάληψη πρωτοβουλιών και αγωνιστικής δράσης είναι μονόδρομος, είναι η μόνη απάντηση.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για την ακρίβεια που θα γίνει στις 19 Ιουνίου στις 8μμ στα Λιοντάρια και να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Η ακρίβεια και η μονόπλευρη λιτότητα μας αφορά όλους.

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Συνάντηση με Νομάρχη

Συνάντηση στο Νομαρχιακό Μέγαρο είχαν η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομαρχιακού Τμήματος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ (22/05/2008). Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα που αφορούν στους δημόσιους υπαλλήλους τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και θέματα κοινής συνεργασίας. Η κ. Σχοιναράκη σε δηλώσεις της επεσήμανε: «Στη σημερινή συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομαρχιακού Τμήματος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το ασφαλιστικό, την ακρίβεια και τους μισθούς, καθώς και τοπικά ζητήματα που αφορούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης συζητήσαμε θέματα συνεργασίας, καθώς ως Νομαρχιακή Αρχή Ηρακλείου θεωρούμε ότι συνεργαζόμενοι με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στην τοπική κοινωνία».

Συνάντηση Ε.Γ με το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης

Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα επισκέφτηκαν χθες το πρωί (13 Μάη 2008), εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου και του μετέφεραν τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους Δημοσίους υπαλλήλους που έχουν να κάνουν, όπως είπαν, με το ασφαλιστικό, τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ κλπ. αλλά και τα τοπικά προβλήματα, ιδιαίτερα το ζήτημα του Οργανισμού Περίθαλψης των Ασφαλισμένων του Δημοσίου και ζήτησαν την άμεση συνδρομή του ώστε να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα.
Επίσης συζητήθηκε το θέμα της στέγασης του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και της οικονομικής του χρηματοδότησης. Ο κ. Τσόκας δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα ζητήματα στους αρμόδιους υπουργούς και για ότι αφορά το ζήτημα του ΟΠΑΔ θα προσπαθήσει και ο ίδιος να βοηθήσει ούτως ώστε να επιλυθεί.